IT


Allt fler tjänster blir molnbaserade. Det stämmer inte minst för ERP-systemen. Fördelarna med att hantera sina affärssystemsapplikationer i molnet är många. Det menar Dynamics-chef på Microsoft Sverige.

” Jag tror att man i allt större utsträckning kommer att jobba mobilt där man utvecklar appar för sina verksamhetssystem.”

– Framför allt förenklar det underhållet. Uppdateringar av systemet hanteras mycket smidigt och rättningar av fel blir tillgängliga för alla samtidigt, säger hon. För att täcka marknadens behov av ERP för små företag till globala organisationer erbjuder Microsoft två ERP lösningar i molnet, Dynamics AX och Dynamics NAV.

– Man köper bara den kapacitet som man är i behov av. Om man befinner sig i höga produktionstoppar kan man enkelt skala upp och om det är mindre att göra så kan man skala ner vilket gör att du även kan skala ner på natten då systemet inte används med någon större belastning. Således kostar det bara när man använder tjänsterna. Vi får med det även positiva miljö effekter när vi inte behöver kyla ner servrar när de inte används. Med andra ord kan man genom att flytta sin IT-miljö till molnet bidra till företagets miljöstrategi.

Säkerhet och integritet är viktiga frågor för all IT. Även dessa faktorer är avsevärt bättre i dagens molnlösningar, menar hon.

– Våra serverhallar har en mycket högre säkerhetsgrad jämfört med hostingleverantörer eller egen lokal drift. Ingen som jobbar i våra hallar vet vilken mjukvara eller data som finns på vilken server och skulle det uppkomma ett behov av att åtgärda någon av servrarna så följer det alltid med vakter för att säkerställa att ingen data stjäls. Våra kunder äger alltid datan och vi har således ingen access till den.

Förutom att vara flexibla och säkra har Microsofts ERP-system många andra fördelar. De kan vara ett hjälpsamt verktyg för företag som vill växa och utvecklas.

– Ett exempel är Machine Learning, som ingår molnplattformen Azure, och är en intelligent motor som kan göra analyser på alla typer av data. Med dess hjälp skulle exempelvis en glassförsäljare kunna ställa in parametrar för hur vädret kommer att bli framöver och således anpassa produktion efter det. På så sätt kan systemet fatta snabbare och bättre beslut och därmed öka lönsamheten, säger hon.

– Det viktigaste är att systemen är lättarbetade så att man kan vara proaktiv och fatta rätt beslut i rätt tid. Detta är i sig en framtidsfråga. När man låter ERP-systemet ligga i molnet behöver man inte heller tänka på att förnya sina servrar och på det sättet sparar IT-avdelningen tid och pengar. Många företag jobbar fortfarande reaktivt och halkar därför efter när det gäller konkurrenskraft.

Hur ser framtiden ut?

– Jag tror att man i allt större utsträckning kommer att jobba mobilt där man utvecklar appar för sina verksamhetssystem. Företagen kommer även finna en stor styrka i att ha all information samlad i molnet då det underlättar både access och integration. Man vill också helt bara jobba med den app eller de appar som man behöver för sin specifika yrkesroll, det vill säga ett förenklat arbetssätt som inte kräver att man måste använda ett helt system. Det är något som är viktigt för konkurrenskraften men också för att kunna locka till sig den unga generationen som förväntar sig smidigare gränssnitt och användarupplevelser. Det blir allt viktigare att det är enkelt och kul att jobba med sina system, säger hon.

– Fler och fler ser också värdet av helheten, att verksamhetssystemen stöder hela verksamheten. Det handlar inte bara om att hantera kredit och debet eller reskontror utan att hela flödet ska kunna hantera med en plattform.