Weekly News

IT

Vara kommun – en framtidskommun!

Har ni någon gång haft den där känslan av glädje när ni med bil, tåg eller kanske cykel susar in i ett samhälle? Den känner jag ofta när jag åker in i Vara! Kommunen som ligger mitt på Varaslätten, tio mil nordost om Göteborg, andas framtidstro och är absolut värd ett besök.

Det har hänt mycket i Vara kommun kring digitaliseringen under det senaste året och detta har resulterat i att vi blivit nominerade till titeln ”Sveriges IT-kommun”. Satsningen på fiber till alla hushåll och företag i kommunen är en av de stora orsakerna till nomineringen. I dag har alla på landsbygden tillgång till fiber och cirka 73 procent på landsbygden har i dagsläget anslutit sig. I mars 2015 blev vi utnämnda till den kommun som i Post & Telestyrelsens (PTS) ranking gått fram mest i fiberutbyggnaden på landsbygden i Sverige. Visst är det häftigt!

Att Vara är den näst största evenemangsstaden i Västra Götaland kan vi tacka modiga politiker och en mycket drivande kommundirektör för. De vågade satsa på kulturen och i dag har vi Vara Konserthus som drar fulla hus och har ett fantastiskt utbud för alla åldrar och smaker. Även Konserthuset har utvecklats mycket digitalt de senaste åren och där har bland annat nätförsäljningen av biljetter ökat från 5 till 46 procent.

Men även skola och omsorg har varit viktiga att digitalisera för att skapa bättre kvalitet i verksamheten. Inom hemtjänsten öppnas brukarnas dörrar sedan många år tillbaka genom mobilen. Personalen dokumenterar dessutom sina insatser i mobilen vilket frigjort mycket tid för personalen till brukarnas fördel. Även satsningen inom skolan, där varje elev får en egen Microsoft Surfacedator, är värd att delge i den digitala satsningen som inom några år förväntas ge ökad kvalitet och högre måluppfyllelse hos eleverna. Som en del av satsningen har Vara kommun också anställt IT-pedagog och IT-tekniker.

För visst är det väl så att digitaliseringen påverkar oss vare sig vi vill eller ej. För Vara kommun handlar framtiden om att hänga med i den digitala världen för att fortsätta skapa attraktivitet vilket i sin tur leder till att vi lockar till oss fler invånare och företag. Men de handlar också om att underlätta för alla företag och kommuninvånare i deras vardag.

Fakta

Mia Forsäng

IT-chef Vara kommun samt VD VaraNet AB

Dela artikeln

Journalist

Ledare Mia Forsäng

Fler artiklar