Weekly News

Tjänstepension – ett allt viktigare incitament vid rekryteringar

"Jag upplever att medvetenheten om och intresset för tjänstepension som en betydelsefull och viktig förmån har ökat."

– Tjänstepension är definitivt ett viktigt incitament i samband med rekrytering. Även om alla medarbetare inte är så intresserade av pensionsfrågor eller så angelägna om att öppna det orangea kuvertet de får hem en gång om året så värderas tjänstepension ofta högt i förhållande till andra förmåner, exempelvis friskvårdsbidrag. Det beror förstås på att tjänstepensionen har betydligt större inverkan rent ekonomiskt för den enskilde jämfört med andra typer av förmåner, säger Victoria Pethrus, Compensation & Benefit Specialist på ManpowerGroups HR-avdelning.

Hon framhåller möjligheten att löneväxla sig till en högre pension som en allt viktigare förmån för många anställda, framför allt sedan avdragen för privat pensionssparande sänkts. Nu har det också börjat bli mer aktuellt för de yngre att göra detta då de börjat komma upp i lönenivåer där det kan vara förmånligt.

Att löneväxla kan vara ett sätt att spara till en högre pension. Men för den som har en lön före skatt som hamnar under 39 879 kronor i månaden efter löneväxlingen, kan löneväxlingen bland annat innebära att man tjänar in mindre allmän pension i det statliga systemet. För denna grupp rekommenderas därför inte löneväxling.

– Jag upplever att medvetenheten om och intresset för tjänstepension som en betydelsefull och viktig förmån har ökat på senare år, framförallt när pensionsåldern 65 år börjat diskuteras. Somliga arbetsgivare erbjuder tjänstepensionsrådgivning för sina medarbetare, andra låter medarbetare som är intresserade av rådgivning söka upp professionell hjälp på egen hand. Rådgivning är inte nödvändigt för alla, men en viktig del som faktiskt gäller alla i detta är att den enskilde gör ett aktivt val kring exempelvis. familjeskydd och återbetalningsskydd, vilket enkelt går att göra på egen hand, säger Victoria Pethrus.

Dela artikeln

Journalist

Annika Wihlborg

Fler artiklar