Weekly News

Säkra din domän

Hur går man till väga för att registrera och säkra sin domän? Det är frågor som man jobbar med dagligen på IIS – Internetstiftelsen i Sverige.

Hur går man till väga?

– Man gör en sökning på iis.se för att se om ens tilltänkta domän är ledig under .se och .nu. När man hittat en ledig domän vänder man sig till någon av våra registrarer för att registrera den. Lista på registrarer hittas på iis.se/domaner/aterforsaljare/, säger Måns Jonasson, varumärkesansvarig på ISS.

Vilka risker finns kopplade till domänen?

– Det kan vara riskabelt är att sakna en domännamnstrategi – att se till att skydda alla sina firmanamn, varumärken och till och med personnamn på viktiga personer i en organisation under lämpliga toppdomäner. Agerar man internationellt är det också viktigt att ha en strategi för att skydda sina namn under andra toppdomäner än .se. Risken finns annars att ett namn som är förknippat med din verksamhet blir registrerat av någon annan och används för konkurrerande eller annan skadlig verksamhet.

Hur skyddar man sig mot så kallade domänpirater?

– Var proaktiv och registrera dina namn. Om man ska lansera en ny firma eller varumärke bör man lägga extra tid och pengar på att registrera alla tänkbara alternativ på namn redan innan man skickat in registreringen till Bolagsverket eller PRV. Privatpersoner kan fundera över det personliga varumärket. Om man är en aktiv nätanvändare och framförallt om man är konsult, konstnär eller inom annat yrke som säljer tjänster under sitt eget personnamn. är det viktigt att se till att namnet är skyddat på nätet.

Har ni någon nyhet hos er?

– Ja, på Error! Hyperlink reference not valid. bjuder vi på ett års gratis .se-domän kopplat till ditt personnamn. Kampanjen pågår under hela 2015.

Dela artikeln

Journalist

Jenny Nirfalk

Fler artiklar