Weekly News

Från Tavaralund till Wall Street

Han är född i Stockholm, uppvuxen i Tavaralund utanför Umeå, gick på gymnasiet på Latinskolan i Malmö, pluggade ekonomi i Uppsala och i dag hittar man honom på Manhattan i New York. Thomas Sandell är i dag en av världens rikaste med plats på Forbes lista över personer som har en förmögenhet på minst en miljard dollar.

Med ett internationellt perspektiv driver han sedan 1998 framgångsrikt sin egen fondförvaltningsfirma Sandell Asset Management, Castlerigg Investments, med fokus på händelsedrivna investeringar.

Utifrån sett uppfattar man Thomas Sandell som minst sagt skicklig på att både se och förstå finansiella strategier, själv är han betydligt mer modest i beskrivningen av sina framgångar.

– Man ska ha lite tur också och vara på rätt ställe på rätt tidpunkt. När jag pluggade i Uppsala spekulerade jag på börsen och förlorade pengar i början. Men man lär sig mycket av sina misstag, säger han.

Thomas Sandell som spelade badminton i juniorlandslaget gör en jämförelse mellan sporten och börsen: det är snabba tag och det handlar om att vara snabb på fötterna. Och snabb på fötterna det är han.

– Jag var tidigt ute och sökte praktik på Carnegie och fick jobb i Stockholm. Det var mest enkla saker, back office, men det gav mig en otroligt bra inblick i hur börsen och tradingavdelningen fungerar. Att studera innebär ju en investering både i tid och pengar och det handlar om att försöka hitta det man tycker är roligt, utmanande.

Under praktiken insåg han att det var just detta han ville jobba med.

– Det finns säkert de som tycker att det är en börda att gå till jobb, det gör inte jag. Jag tycker det är kul, varje dag lär man sig något nytt.

Färdig med sin utbildning 25 år gammal flyttade Thomas Sandell till Paris där han jobbade på Atlantic Finance och Delphi. När lågkonjunkturen drabbar USA 1990 är Bear Stearns förutseende nog att söka avkastning utanför Nordamerika och de rekryterar Sandell. Åtta år senare har han gått vidare och driver i dag en framgångsrik fondförvaltning med kontor i New York och London.

En del i strategierna handlar om att hitta företag med grundläggande värden som inte utnyttjas till sin fulla potential.

– Det finns två olika strategier. Kreditsidan som innebär att vi investerar i bolag som kan ligga nära konkurs eller till exempel tyngs av en hög skuldbörda. Köper du skulderna, till exempel bankskulderna, låt säga 60 cent på en dollar när du vet att fastighetsvärdena om bolaget likvideras är värda 90 cent på en dollar, så tjänar du 30 procent vid en omstrukturering. Köp som secured debts, och trade claims ligger högt upp i kapitalstrukturen med liten risk.

– När ekonomin kommer igång igen så tittar man på företagsuppköp och fusioner. Där går man in och köper aktier där det faktiskt ligger ett bud, man spekulerar inte i rykten utan vi ser om man kan förvänta sig att det ska komma ett högre bud, att det initiala budet höjs. Dessa affärer kan normalt ta mellan tre till nio månader, med viss risk för att affären inte går genom. Under dessa månader analyserar vi alla villkor för att affären ska kunna genomföras.

På frågan, vilken typ av affärer han tycker är roligast, svarar Sandell med ett leende, de där vi tjänar pengar.

– En riktigt bra affär var när Securitas fått ett fientligt bud, som man ansåg vara för lågt, och man tänkte inte rekommendera aktieägarna att godta budet. I de fall ett företag inte vill bli uppköpta av budgivaren kan man gå ut och söka bud från andra företag som de hellre vill gå samman med. I det här fallet slutade det med att Black & Decker la ett 20 procent högre bud och då tjänade vi på den marginalen på tre månader, det blir en 80-procentig årlig avkastning på en sådan affär. Vad som verkligen betyder något är den årliga avkastningen i varje affär. Vi gör många uppköp cirka 200 per år och om vi tjänar en procent per månad så blir det en tolv procentig årlig avkastning, vilket är lönsamt om det är många uppköp.

– Den mest lönsamma delen av verksamheten de senaste tre åren har varit omstruktureringar. Många företag har gjort rationaliseringar och omstrukturerat balansräkningarna vilket höjt värdena i bolagen. Här letar vi efter avkastningar på 30 till 50 procent över cirka ett till två år.

Sandell går också in och jobbar aktivt med företagsledningar, man sitter inte med i styrelserna men har egna kandidater, representanter som är självständiga och representerar aktieägarna.

Hur ser du på den ekonomiska utvecklingen?

– Vi ser en ekonomisk återhämtning i USA, Europa ligger steget efter med en fortsatt lägre tillväxt. Framför allt så finns det många tillfällen inom den händelsestyrda biten, både i USA och Europa.

Just nu finns det många företag som har bra tillgångar och verksamheter som handlas i underkant.

– Finanskrisen ligger bakom oss, nu får vi se fram mot ljusare tider.

Fakta

Fakta

Thomas Sandell, 53 år och född i Umeå.

Grundade hedgefonden Sandell Asset Management Corp. 1998

Han bor i New York är gift och har två barn. Tillsammans med familjen besöker de Sverige varje sommar.

Han håller sig i form med joggingtur i Central Park, och åker skidor, på både vatten och snö.

Dela artikeln

Journalist

Johan Müller-Hansen

Fler artiklar