Weekly News

”Bönderna kommer att köra Lamborghini"

Finansgurun, författaren och globetrottern Jim Rogers tror starkt på jordbrukssektorn men ger inte mycket för statliga räddningspaket.

”Under det senaste årtiondet har vi konsumerat mer än vi har producerat.”

Jim Rogers växte upp i Alabama och började som femåring med att sälja jordnötter och samla tomflaskor på basebollmatcher. År 1973 grundade han – tillsammans med George Soros – The Quantum Fund, en av de allra första internationella fonderna, vilket ledde att han kunde ”pensionera” sig som 38-åring och åka motorcykel genom världen, vilket han skildrar i boken ”Investment Biker”.

Han innehar dessutom ett Guinness-rekord i världens längsta bilresa, då han och hans fru Paige Parker tillsammans besökte 116 länder i en specialtillverkad, kycklinggul Mercedes.

– När man reser runt i världen lär man sig framförallt att vi alla är likadana. Vi kanske ser olika ut, men vi har alla samma behov. Det mesta vi hör eller läser om andra länder i media är felaktig propaganda. När man väl besöker ett land skiljer sig verkligheten från bilden man fått. Det finns också mycket roligt att ha ute i världen. När man reser lär man sig lika mycket om sig själv som om de länder och kulturer man besöker, säger Jim Rogers.

Sedan några år tillbaka bor han med sin fru och sina två döttrar, sex och tio år, i Singapore. Anledningen är enkel, menar han:

– Asien är framtiden. När jag fick barn insåg jag att de måste lära sig kinesiska, så vi började leta efter en plats där man talade mandarin. Tyvärr är Kinas storstäder alldeles för nedsmutsade, men i Singapore fungerar allt som det ska. Och nu är min tioåriga dotter flytande i kinesiska och engelska, säger Jim Rogers från sin motionscykel hemma i Singapore.

Jim Rogers är starkt kritisk till de statliga räddningsaktionerna som vidtogs i USA för att rädda Wall Street.

– Varför ska man ta oskyldiga människors pengar för att rädda dessa banker, när de begått sådana omfattande misstag? Det är inte så som kapitalismen ska fungera. När du eller jag begår misstag finns det ingen som kommer och räddar oss. Vi har haft perioder i historien när finansmännen har haft makten, i stället för dem som faktiskt producerar någonting, men det håller inte i längden. Nu håller saker och ting på att förändras. De som leker med andras pengar är på väg ut och de som skapar reella värden är på väg upp, säger Jim Rogers.

Han talar passionerat om något som knappast varit särskilt i ropet under de senaste årtiondena – nämligen jordbrukssektorn.

– Förra året utexaminerades det två hundra tusen studenter med MBA-examen i USA. Jämför det med tio tusen som studerade jordbruk. Vi kommer att få brist på lantbrukare. Medelåldern är hög och självmord är inte ovanliga. Under det senaste årtiondet har vi konsumerat mer än vi har producerat. Någonting måste hända annars kommer vi inte att ha någon mat att äta, säger Jim Rogers och tillägger:

– Inom en snar framtid kommer börsmäklarna att köra taxi medan bönderna kommer att köra Lamborghini.

Finansiella produkter blir allt mer abstrakta, artificiella skapelser som få personer kan förstå.

– Saken är den att de med MBA-examina inte förstår dem heller. När det är högkonjunktur kan vem som helst framstå som ett geni, men den varar aldrig länge. Väldigt få personer tjänar pengar på själva marknaden, de råkar bara vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. De flesta mäklare klarar inte ens av att uppnå marknadens genomsnitt, förklarar Jim Rogers.

När det gäller emerging markets höjer Jim Rogers ett varnande finger för flera länder som förutspås stark tillväxt.

– För det första måste man tänka på att vi kanske har ett hundratal emerging markets och de är alla olika. Men många av dem har under de senaste åren haft ett stort kapitaltillflöde utan att genomföra nödvändiga förändringar. Många har negativ handelsbalans, de har finansierats med billiga pengar, och nu ser vi stora problem som kommer att fortsätta. När solen skiner ska man förbereda sig på regn. Turkiet, Indonesien och Indien har inte gjort det. Indien har en skuldsättning på 99 procent av BNP, till exempel.

Ryssland är förstås ett hett ämne i dag med tanke på den politiska utvecklingen i Ukraina, men Jim Rogers är inte särskilt bekymrad:

– Putin spelar sina kort rätt för att expandera Rysslands inflytande. Vissa av de tidigare sovjetstaterna har skötts mycket dåligt. Faktum är att sanktioner inte kan skada landet särskilt mycket. Ryssland har inga stora skulder. Och låt oss säga att EU och USA bryter relationerna med Ryssland helt och hållet, ja, då står hela Asien och väntar.

Jim Rogers nya bok heter ”Street Smarts” och är en memoar.

– Den handlar om min resa genom livet, hur jag tog mig från vischan i Alabama till Singapore med två ungar som talar kinesiska. Framgångar, men även om misstag som jag gjort och massor med lärdomar från mina erfarenheter runt om i världen, säger han.

Dela artikeln

Journalist

Jonas Vesterberg

Fler artiklar